środa, Sierpień 14, 2019
1330 Brook Street
ArchitekturaRedakcja polecaWntęrza - Home

1330 Brook Street – dom z recyklingu

Studio 804 wykorzystało materiały z odzysku do budowy tego proekologicznego domu w Kansas. Panele metalowe pochodzące z odzysku i drewno z podkładów kolejowych to materiały, które zostały użyte do budowy tej niewielkiej plomby. Zabudowa została zrealizowana jako projekt studencki na Uniwersytecie Kansas.

1330 Brook Street

Dom, nazwany 1330 Brook Street, jest zlokalizowany w robotniczej dzielnicy Lawrence. Oferuje dogodny dostęp do dzielnicy kulturalnej, tras rowerowych i transportu publicznego, rekreacyjnej części miasta i parku.

Budynek o powierzchni 121 m2 został zaprojektowany przez Studio 804, program studencki i organizację non-profit, działającą na wydziale architektonicznym Uniwersytetu Kansas.

Ten dom to przykład projektu przyjaznego środowisku, w misji na rzecz rozwoju osiedli peryferyjnych. Jest przemyślany tak, aby jego nowoczesny i innowacyjny charakter pasował do skromnej, okolicznej zabudowy.

Zbudowany na planie prostokąta dom obłożony jest izolowanymi metalowymi płytami, które były pozyskane z budowy innego budynku. Szare, w pełni funkcjonalne panele, miały być użyte przy budowie centrum tenisowego, ale zostały odrzucone z powodu kolorystyki farby.
Te elementy odegrały kluczową rolę w projekcie domu.

Zespół pracujący nad projektem zauważył podobieństwo pomiędzy swoimi działaniami a inicjatywą Lustron Corporation, która zajmowała się stawianiem prefabrykowanych domów dla powracających z II wojny światowej weteranów. W okresie od 1948 do 1950 roku firma wybudowała ok. 2500 tanich domów ze stalowymi ramami i emaliowanymi panelami.

„Chcieliśmy, aby nasz nowy dom był utrzymany w stylu Lustron, ponieważ posłużyły one jako przykład, w jaki sposób samodzielne, niskonakładowe domy mogą być budowane dla każdego w przyszłości, ponieważ zarządzanie zasobami materiałowymi staje się coraz bardziej potrzebne” – mówi Studio 804.

Charakterystyczną cechą domu jest stalowy ekran, który łączy elewację południową wraz z częścią przedniej elewacji. Zacienia on podjazd i szklane ściany, co zmniejsza koszty zużycia energii. Panel jest połączony z nawisem dachu, z podbitką obudowaną cedrowym drewnem pochodzącym z recyklingu.

Po południowej stronie domu, za stalowym panelem jest „pokój zewnętrzny”, prowadzący do drzwi frontowych. Mieszkańcy wchodzą w otwartą przestrzeń pokoju dziennego, kuchni i jadalni. Za częścią dzienną domu znajdują się 3 sypialnie i obszerny zabudowany schowek. Wnętrze ma dopasowywać się do potrzeb jego mieszkańców.

„Jako projekt teoretyczny, chcieliśmy mieć pewność, że ten mały dom będzie składał się z możliwie najbardziej elastycznych pomieszczeń, które dają właścicielowi pełną kontrolę nad użytkowaniem i rozmieszczeniem pomieszczeń”, opowiada zespół. „Kuchnia jest jedyną stałą częścią domu, wszystkie inne przestrzenie mogą być wykorzystane na wiele sposobów„.

Dom wykorzystuje nie tylko materiały przyjazne środowisku, wyposażony jest również w oszczędne instalacje wodno-kanalizacyjne oraz oświetlenie LED. Na dachu znajduje się 16 paneli słonecznych, które mogą wyprodukować do 4.8 KwH, aby sprostać zapotrzebowaniu energetycznemu domu.

Budynek znajduje się na szczycie kopca ziemnego, który został utworzony przez poprzednich właścicieli nieruchomości jako środek zapobiegawczy, ponieważ działka znajduje się na równinie zalewowej potoku. Nieruchomość od dawna była opuszczona, ponieważ trudno uzyskać pożyczki na budowę domu w strefie zagrożonej powodzią.

„Poprzedni właściciel działki stworzył solidny grunt pod powierzchnią zalewową” – powiedział zespół. „Przez dłuższy czas stała pusty, zarastający chwastami kopiec ziemi, ale Studio 804 dostrzegło w nim niezwykły potencjał”.

Organizacja, która specjalizuje się we wspomaganiu rozwoju terenów poprzemysłowych, jest przyzwyczajona do radzenia sobie z trudnymi przeszkodami. Jeden z jej wcześniejszych budynków został zbudowany na szczycie wysypiska śmieci, a inny został zbudowany na zakopanych zbiornikach z gazem.

„Studio 804 zawsze chętnie budowało na terenach trudnych, nieużytkach lub niechcianych terenach w dzielnicach miejskich”, powiedział zespół. „Wolna działka długo wystawiona na sprzedaż nie świadczy dobrze o sąsiedztwie i może obniżać wartości pobliskich nieruchomości i źle wpływać na rozwój okolicy”.

Prowadzone przez architekta Dana Rockhilla studio non-profit, co roku tworzy budynek, który zostaje zaprojektowany i zbudowany przez studentów architektury z Uniwersytetu w Kansas. Wcześniejsze projekty obejmują certyfikowany dom pasywny Passivhaus, pokryty spadzistym dachem i okładziną z żółtego drewna cedrowego.

Studio 804 jest świetnym przykładem prężnie działającej organizacji studenckiej, w której młodzi adepci uczą się nie tylko podstaw teoretycznych wybranego zawodu, ale również jak wykorzystać wiedzę w praktyce.  Co sądzicie o takich inicjatywach? Podoba wam się projekt 1330 Brook Street?

Źródło: dezeen.com

Alicja
Interesuję się wszystkim co związane z kreatywnym urządzaniem wnętrz. Kocham tworzyć coś z niczego.